Hur komma igång med sparande?

Kanske har du länge funderat att du borde spara regelbundet mot något visst mål; någon specifik framtida investering eller en allmänt starkare ekonomi och tryggare vardag, men inte riktigt kommit igång då du inte riktigt vet hur du ska börja? I detta inlägg får du en snabbkurs i just detta; några steg och du är i gång med ditt sparande!

  1. Bestäm om du vill spara säkert på ett konto där pengarna inte försvinner, eller om du är beredd att ta lite risk för en betydligt bättre avkastning som aktier och aktiefonder ger (borde ge). Sparar man på kort sikt kan bankkontot föredras men på längre sikt är det från aktiemarknaden man får den klart bästa avkastningen, när man ser tillbaka i historien. Jag antar nu att du vill spara på aktiemarknaden i punkterna nedan.
  2. Starta igång ett värdeandelskonto eller aktiesparkonto. De olika kontona har sina för- och nackdelar, gällande t.ex. beskattning, men inget jag redogör för i detta inlägg utan det får du senare fråga av mig, din bank eller googla. För att kunna handla med aktier eller fonder behövs ett av dessa konton, och man kan ha båda om så vill.
  3. Välj rätt bank(er) för dig. Kolla lite vad olika banker erbjuder för priser på sina konton och aktiehandeln. När man köper och säljer aktier tas en avgift, kallad courtage, och denna kan som sagt variera från ställe till ställe. Själv använder jag 2 olika banker, blir lite reklam för dem här nu, men Nordnet är det bästa valet för mig när det gäller större inköp då avgiften bara är 0,15-0,2% av köpessumman och OP (andelsbanken) det bästa valet för mig när det gäller mindre inköp då courtaget är 1,00% oavsett hur små inköp som görs. Denna 1%-avgift tack vare att jag är ägarkund hos OP. På Nordnet är minimsumman på courtaget 7e eller 9e (för mig enligt hur ofta jag köper/säljer), och 7e är ju procentuellt sett rätt mycket om man t.ex. köper aktier för 200e (7e/200e = 3,5%). Så oftast köper jag faktiskt via OP när jag månatligen köper/säljer för några hundra euro. Men det är vad som passar mig just nu, kan vara annat i framtiden. Se över din egen situation – vad passar dig?
  4. Gör dina första köp! Kan du inget om aktier och vad man ska köpa? Då kommer här ett lite tråkigt, men väldigt bra tips: månadsspara i 2-3 olika aktiefonder. Välj t.ex. att lägg 60-75% i en världsindexfond (innehållandes de starkaste bolagen världen över, från lite olika branscher och marknader), lägg 10-30% i fond med utvecklingsländer (större risk men större potential också) och  eventuellt 0-10% i någon nischad fond som du tror starkt på kommande 10-20år eller hur lång sparhorisont du har. Denna nisch kan vara en viss bransch (t.ex. hållbar energi) eller en viss specifik marknad (t.ex. Indien). Faktum är att om vi sparar i indexfonder till största delen så är chansen betydligt större att vi får bättre avkastning på pengarna jämfört med om vi själva plockar ut vilka aktier vi vill satsa på. Om jag minns rätt så är det bara 10-15% av alla aktiesparare som presterar bättre än index…  När du sen väljer dina fonder så kan dels kika på hur fonden presterat tidigare år, och dels kolla på vilken förvaltaravgift fonden har. Om det årligen tas 0-0,5% i avgift jämfört med t.ex. 1,5-2,0% så blir det (otroligt) stor skillnad i pengar på längre tid.
  5. Spara regelbundet/ofta – t.ex. lite varje månad, det sprider risken betydligt bättre jämfört om du lägger en stor summa på en gång. Det skulle ju vara lite surt att lägga en stor summa nu, och så backar börserna 10-20%… lägger du bara en del i början så har du kvar resurser att lägga in även följande vecka eller månad då börsen kanske gått ner. På så sätt är röda dagar på börsen inte heller alltid något dåligt för dig – det ger dig köplägen!
  6. Även om jag inledningsvis rekommenderar sparande i fonder i punkt 4: våga lägga en liten del av det du investerar direkt i någon enskild aktie också – någon bransch och något bolag du tror på! Det blir intressantare att följa börsen då också, och du lär dig hela tiden dels av misstagen och dels av lyckokornen. Kom ihåg att man inte behöver vara ekonom-utbildad för att lyckas plocka rätt aktier, det gäller ”bara” att ha en känsla om vad som kommer behövas i framtiden och då köpa in sig lite i sådana bolag. Mer om hur man kan välja sina aktier får vi ta i ett annat inlägg! 
 
Lycka till! 🙂