Hösten – bra tid för genomgång av lån och försäkringar

Nu ska jag ge dig som läsare av detta inlägg ett gratis tips eller råd på hur du relativt enkelt kan få ner dina kostnader så att det lämnar mer pengar i plånboken: jämför lån och försäkringar!

Väldigt många oss människor tycker att det här med banklån och försäkringar är något tråkigt, och något som man måste tänka på en eller två gånger i sitt liv. Men det är här jag hävdar att de allra flesta av oss har inbesparingar att göra genom att ändra sin inställning och sina rutiner: hur skulle det vara om du ägnade ett par timmar varje höst eller åtminstone varannan höst på att jämföra alternativ? Förstås går det lika bra med vilken årstid som helst, men jag tror att det kan vara bra för dig att få en viss årstid som förknippas med detta, och för mig personligen är det hösten. Lika naturligt som att jag tänker på sotning av skorstenen på våren, eller besiktning av bilen i början av året.

Bostadslånet är ju det största lån de flesta av oss har, och bankens marginal påverkar därför väldigt mycket på årsbasis, för att inte tala om på hela lånets livslängd. För att ta ett exempel: du har ett lån på 150 000 och betalar en lånemarginal på 1,0% till banken. Efter förhandlingar med banken får du ner marginalen till 0,85% dvs en sänkning med endast 0,15%. Men denna lilla sänkning innebär ändå att du sparar 225e/år. Om du aldrig omförhandlat dina lån så kanske du rent av har väldigt stora inbesparingar att ta hem ifall du kan sänka marginalen märkbart! Det enda du behöver göra att dels kontakta din nuvarande långivare och dels andra banker och förhandla samt jämföra, var får du bästa dealen? 

Samma tankegång gäller med försäkringar: ta offert från olika bolag och jämför med vad du har nu, förhandla även med nuvarande bolag. Om du inte jämfört försäkringar på ett tag är jag säker på att det finns pengar att vinna någonstans. Nu ska man ju förstås komma ihåg att försäkringar inte enbart är pris utan även villkor och innehåll, men där måste du själv avgöra om du hellre t.ex. tar en billigare försäkring med dyrare självrisk eller tvärtom.

Summa summarum så kan du i bästa fall spara flera hundra euro per år genom att gå igenom lån och försäkringar – och åtminstone för dig som inte jämfört alternativen på ett bra tag får absolut bra avkastning på den tid du lägger ner på detta! Är det värt det? det är upp till dig, men kom ihåg att det är ju en besparing som sker varje år; om du sparar 300-500e per år nu efter genomgången och uppdateringarna så är besparingen 3000-5000e på 10år. Kanske svårare att säga nej till en sådan summa, som du hellre lägger på något mer kul än till försäkringsbolaget och banken?