Attityd till pengar – och att prata om dem

Att prata pengar, löner och privatekonomi är något som många av oss drar oss för, varför? Är man rädd för att man tjänar betydligt mer/mindre än den man pratar med eller att man själv har betydligt mer/mindre i besparingar än diskussionspartnern, och därför inte vill ställa till en pinsam situation? Det är ju nog tyvärr så att lön och pengar är en statusgrej i samhället, och den som har lite pengar skäms i vissa sällskap och de som har mycket av dem vill inte låta skrytsamma eller överlägsna i vissa sällskap. Men oavsett var din ekonomi-nivå ligger så anser jag att pengar är något man ska våga prata om – och att vi mer ska se det som en diskussion på hur vi tillsammans kan generera mera pengar!

Det handlar alltså om att GILLA pengar, att låta kärleken till dem vara större än rädslan för dem! Kan man vara rädd för pengar? Det är det väl inte många som är, men många undviker tankar på pengar för att de förknippas med problem, ångest och otillräcklighet. Men att förändra sin attityd till pengar; att börja gilla dem och se möjligheter på var man kan spara kostnader och öka intäkter eller avkastning är ett första steg till en förbättrad privatekonomi. Detta kan man göra även om ens ekonomi redan nu är god: bra kan bli betydligt bättre!

Det handlar bara om att våga gilla pengar och vilja ha dem, sen lägga upp en plan hur detta ska verkställas och börja genomföra den. Det är inte mycket svårare än så. Någon kanske tycker att det låter ytligt att ”älska pengar” men det handlar inte om att bli ytlig, och att gilla pengar är inte detsamma som att bli människokall – för någon form av kapitalist och humanist kan man vara på samma gång. Nej, det handlar helt enkelt om rätt attityd, och ett ökat intresse för att generera mer resurser mot de drömmar du har i ditt liv – och bli inte förvånad om du på vägen dit till och med tycker det är roligt!